close

De meeste bezochte festivals

meest-bezochte-festivals

De meest bezochte festivals

Werp één blik op de enorme mensenmassa tijdens bijvoorbeeld Pinkpop of Lowlands en je weet dat het geen hogere wiskunde is om vast te stellen dat festivals booming zijn. Verschillende cijfers en statistieken wijzen uit dat veel Nederlanders maar al te graag zijn te vinden op zo’n massaal evenement. Bij Respons doen ze ieder jaar een onderzoek naar de bezoekersaantallen van verschillende soorten festivals – de zogenaamde Festival Monitor. Daaruit blijkt onder meer dat steeds meer mensen een festival bezoeken, maar ook welke varianten doorgaans het populairst zijn.

Muziekfestivals

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat muziekfestivals in Nederland met stip op nummer één staan wanneer het gaat om bezoekersaantallen. Volgens de meest recente cijfers worden er jaarlijks 801 festivals georganiseerd waar in totaal 22,7 miljoen mensen op afkomen. Hiervan zijn 553 varianten muziekfestivals: in totaal goed voor zo’n 14,3 miljoen bezoekers. Daaronder vallen natuurlijk de hierboven al genoemde grote publiekstrekkers Lowlands en Pinkpop, maar ook tal van regionale, kleinschaligere evenementen, zoals DOCfeed in Eindhoven en Bootstock Festival in Rotterdam.

Theaterfestivals

Op de tweede plaats staan, misschien ietwat verrassend, de theaterfestivals. Het Nederlandse Theater Festival staat wat dat betreft symbool voor de grootsheid van deze branche. Het prestigieuze evenement wordt soms liefkozend omschreven als ‘de Grammy’s van de theaterwereld’ en geldt als een jaarlijks terugkerend fenomeen. Vanzelfsprekend is het lang niet het enige theaterfestival. Nederland kent jaarlijks zo’n 135 varianten waar ongeveer 4,4 miljoen mensen naartoe gaan.

Beeldende kunstfestivals

Festivals rondom beeldende kunst komen iets minder vaak voor. Alsnog zijn de 72 festivals per jaar goed voor ruim drie miljoen bezoekers per maand. Het is niet ongewoon dat dit soort festivals worden gecombineerd met een vleugje van iets anders, bijvoorbeeld door het toevoegen van een culinaire inslag. Een voorbeeld hiervan is het Kunstfestival Ede, welke als centraal thema food had.

Overige kunst- en cultuurfestivals

Naast de hierboven genoemde festivals, onderscheidt Respons in haar Festival Monitor ook een categorie genaamde Overige kunst- en cultuurfestivals. Hieronder vallen 41 festivals die niet helemaal in de andere groepen vallen, zoals festivals voor de architectuur en filmfestivals. In totaal zijn deze overige kunst- en cultuurfestivals goed voor bijna één miljoen bezoekers.

Meer resultaten

Respons houdt met haar onderzoeken niet alleen bij welk type festivals het meest wordt bezocht, er wordt ook geanalyseerd waar de meeste evenementen worden gehouden en in welke tijd van het jaar dit gebeurt. Daaruit blijkt dat Noord-Holland dé place to be is voor het organiseren van een feestje. Niet in de laatste plaats komt dat door de ligging van Amsterdam: de hoofdstad is host voor tien procent van alle Nederlandse festivals. Wie van festivals houdt, kan maar beter niet in Drenthe wonen: hier wordt – op jaarbasis – het minst georganiseerd. De meeste varianten vinden plaats van mei tot en met september. In februari is het veel ondernemers in dit vakgebied blijkbaar te koud: dan zijn er relatief het minst vaak festivals.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page