close

Re-integratie voor zieke werknemers

Als je kijkt naar re-integratie van een zieke medewerker heb je meerdere sporen. In dit artikel zal ik deze sporen uitleggen en vertellen wat een arbeidsdeskundige doet om dit proces te assisteren.

 

Bij re-integratie is het kiezen van een juist reintegratiebureau erg belangrijk. Daar zit namelijk nog een redelijk verschil in. Je hebt lokale en landelijke bureaus. Het is vaak verstandig om te kiezen voor een lokaal reintegratiebureau  die bij jou in de buurt is gevestigd. Zij hebben het meeste verstand van het werkaanbod in die regio. Daarnaast kun je bureaus vergelijken op basis van bedrijfspresentaties, beoordelingen van hun prestaties, LinkedIn-profielen of andere sociale media en uiteraard keurmerken.

 

Het re-integreren van een zieke werknemer bij hun huidige werknemer wordt ‘re-integratie eerste spoor’ genoemd. Dit kun je ook werkhervatting na ziekte noemen. De bedoeling is om de eigen functie weer op te pakken, alhoewel er ook wordt gekeken naar een andere functie mits die beschikbaar is en binnen de kwaliteiten van de werknemer past. Het begeleiden van de werknemer in terugkeer in de werkomgeving staat centraal bij het eerste spoor.

 

Als een zieke werknemer niet meer kan terugkeren bij de huidige organisatie (eerste spoor), dan  wordt er gekeken maar een andere organisatie. Dit gebeurt vaak als de zieke werknemer is vervangen voor iemand anders en hierdoor geen ruimte meer is voor diegene.  Het inzetten van het tweede spoor is overigens wettelijk verplicht door de werkgever. Arbeidsdeskundigen kunnen helpen bij het bewerkstelligen en advies geven omtrent dit onderwerp.

 

Als een werknemer na twee jaar arbeidsongeschiktheid nog geen werk heeft kunnen vinden noemen we dit re-integratie derde spoor. De werkgever is dan eigenrisico-drager.

 

Een arbeidsdeskundige kan bij deze sporen bepalen of iemand arbeid kan verrichten. De deskundige kan dan besluiten of iemand wel of niet kan werken, en of diegene recht heeft op een uitkering of schadevergoeding. Arbeidsdeskundigen kun je vaak terugvinden bij grote bedrijven, bij arbodiensten of werkt als zelfstandige.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page