close

Begin met ondernemen in 10 stappen

ondernemen-in-tien-stappen

Begin met ondernemen in tien stappen

Wie ambitieuze plannen heeft voor het starten van een eigen bedrijf, wil daar natuurlijk zo snel mogelijk mee beginnen. Zorg er wel voor dat je een aantal essentiële stappen niet vergeet. Het is een cliché, maar we weten allemaal wat een goed begin ook betekent. Volg daarom deze tien stappen voor je daadwerkelijk begint met jouw onderneming.

1. Verpak je bedrijfsactiviteiten met een pakkende naam

Heb je voor jezelf goed duidelijk wat je als ondernemer gaat doen? Zorg dan voor een pakkende, treffende bedrijfsnaam. Dat levert je in de toekomst geheid meer klanten op. Let wel: het moet een naam zijn die voldoet aan de regels van het merkregister.

2. Bepaal welke rechtsvorm voor jou interessant is

Iedere Nederlandse onderneming heeft een rechtsvorm nodig. Zzp’ers en freelancers gebruiken meestal de rechtsvorm eenmanszaak, maar dit hoeft natuurlijk niet per se zo te zijn. Misschien past een B.V. of een stichting wel beter bij je ambities en plannen. In other words: verken je mogelijkheden goed.

3. Schrijf een ondernemingsplan

Het is vaak niet het favoriete onderdeel van beginnende ondernemers, maar we raden je toch aan een goed ondernemingsplan op te stellen. Tenslotte zijn de bedrijfsactiviteiten voor jou duidelijk, maar wanneer je bijvoorbeeld een lening bij de bank wilt afsluiten, moet ook zo’n partij van die ideeën op de hoogte zijn. Bovendien is een ondernemingsplan voor jezelf altijd een handig naslagwerk.

4. Regel eventuele vergunningen

Bouwbedrijf? Dan moet je je houden aan bepaalde milieuvoorschriften. Check welke vergunningen nodig zijn voor jouw organisatie en zorg ervoor dat je ze ook weet te bemachtigen.

5. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel (KvK)

Bedrijfsnaam helder? Rechtsvorm duidelijk? Ondernemingsplan af? Ga dan naar de KvK om je bedrijf officieel te starten door jezelf te vereeuwigen in het Handelsregister.

6. Open een zakelijke rekening

Het is netter voor toekomstige klanten, maar het is ook gewoon verplicht om zakelijke transacties via een dito rekening te laten verlopen. Je hebt geluk: sommige banken bieden starters een kosteloos eerste jaar aan. Doe er je voordeel mee.

7. Verzorg je boekhouding

Een goede boekhouding vereist een goede start. Zorg ervoor dat je jouw administratie bijhoudt met een kundig boekhoudprogramma of, wanneer je zelf niet zo handig bent met cijfers, werk samen met een professionele boekhouder of accountant.

8. Check de modelovereenkomsten voor je onderneming

Als ondernemer ben je het verplicht om aan te tonen dat je toch echt zelfstandig werkt en niet in dienst bent bij een organisatie. Dit kun je aantonen met een modelovereenkomst voor zzp’ers, verkrijgbaar bij de Belastingdienst. Haal ‘m tijdig in huis.

9. Maak een website

Een moderne ondernemer kan niet zonder een fatsoenlijke website. Maak zelf een professionele website die voldoet aan alle SEO-richtlijnen om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van zoekmachines te komen óf huur iemand voor in.

10. Ga op zoek naar klanten

Een goede website zorgt er misschien voor dat klanten je weten vinden, maar dat betekent natuurlijk niet dat je zelf achterover kan leunen. Ga actief op zoek en breng jouw diensten onder de aandacht van zoveel mogelijk relevante personen.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page