• Print
close

Freelancer versus zzp’er

freelancer-versus-zzper

Freelancer versus zzp’er

Het is een algemene aanname dat een freelancer hetzelfde is als een zzp’er – en andersom. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er wel degelijk verschillen bestaan tussen deze twee begrippen. Toegegeven – het zijn geen grote verschillen. Maar voor de branche waarin je actief bent of wilt zijn, heeft de keuze voor hoe je jezelf precies wilt noemen absoluut gevolgen.

Overeenkomsten

Laten we beginnen met de gelijkenissen tussen enerzijds de zzp’er en anderzijds de freelancer, te beginnen bij eerstgenoemde. De term zzp’er is in een ver verleden bedacht door de Belastingdienst en de volledige benaming omschrijft precies wat het begrip inhoudt: een zelfstandige zonder personeel. Een freelancer daarentegen wordt vaker gedefinieerd als een zelfstandige professional in de zakelijke dienstverlening. Desondanks heeft ook de freelancer geen personeel in dienst. Beide werken dus zelfstandig, hebben weinig bedrijfsruimte nodig en gebruiken relatief gezien niet zoveel bedrijfsmiddelen tijdens de dagelijkse werkzaamheden.

Verschillen

Zijn de freelancer en de zzp’er dan niet gewoon één? Nee, niet helemaal. Er bestaan namelijk een aantal kleine verschillen die vooral betrekking hebben op de branche waarin je werkt of gaat werken. Noem het nuanceverschillen. Omdat de freelancer zich, zoals hierboven uitgelegd, laat omschrijven als een zelfstandige in de zakelijke dienstverlening, wordt deze term doorgaans veel meer gebruikt in die zakelijke dienstverlening. Ter illustratie: zelfstandigen met een communicatief of journalistiek beroep, noemen zichzelf bijna altijd freelancers. Maar in de meer praktische rollen wordt juist veel vaker gesproken over zzp’ers. In branches als de zorg en de bouw wordt het begrip freelancer eigenlijk nooit gebruikt.

Belanstingdienst

Wil je binnenkort een eigen onderneming starten en twijfel je daarbij nog welke titel je jezelf moet aanmeten? Onthoud dan dat dit afhangt van de branche waarin je actief wil zijn. Het zijn een soort gevoelsmatige voordelen die je jezelf daarmee geeft. Ten slotte lijkt het de officiële bedenker van de term zzp’er, de Belastingdienst, niet zoveel uit te maken hoe je jezelf noemt. Veel belangrijker voor hen is welke rechtsvorm de zzp’er of freelancer bij zichzelf vindt passen. Want daarover bestaan wél praktische verschillen.

Eenmanszaak of B.V.?

Een zelfstandig ondernemer met een eenmanszaak betaalt inkomstenbelasting over de opbrengst van zijn of haar bedrijf. Een zelfstandig eigenaar van een B.V. betaalt ook nog de vennootschapsbelasting. Beiden hebben zo hun voor- en nadelen. Zo is een eigenaar van een eenmanszaak altijd honderd procent aansprakelijk, zowel op privé- als zakelijk gebied, waar de ondernemer achter een B.V. dit alleen voor het bedrijf is. Het starten van een eenmanszaak vereist geen inzet van andere organen, bij een B.V. zijn aandeelhouders vereist. Welke rechtsvorm jij als zzp’er of freelancer moet kiezen? Dat hangt volledig af van het type organisatie en je toekomstplannen. Maar de keuze tussen zzp’er en freelancer? Dat is er, nogmaals, een die afhangt van de markt die je gaat betreden.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page